Après-ski op hoogte: 10 gouden tips voor als je de laatste lift naar beneden mist

Après-ski op hoogte

“we doen er hier nog één en dan pakken we de laatste lift wel naar beneden”.  En dan blijkt die twee uur geleden al te zijn gestopt, en heeft iemand jouw ski’s per ongeluk meegenomen en ben jij te dronken om überhaupt nog een fatsoenlijke bocht te kunnen draaien op die blauwe piste die nu zwart is van alle bugels.

Iedereen je beste vriend

Een speciale discipline binnen het apres-skiën is het feesten op hoogte. Op die speciale plekken die alleen te bereiken zijn – of eigenlijk te verlaten zijn – met de ski of board. Je kent ze wel die vrolijke Oostenrijkse bierstube of misschien zelfs te chique lunchtent waar zo halverwege de middag het volume op maximaal wordt gedraaid. En men achter de bar ineens een paar hele leuke rondborstige meisjes in dirndls heeft neergezet. Als gevolg hiervan gaan wij – de mannen – met veel plezier even wat drank halen bij de bar. Blijken die meisjes ook nog eens 2×6 halve liters te kunnen vullen in 2 min en in 1 zwaai voor je neus zetten. Inderdaad daar moet ik dan minstens twee keer voor lopen.

Maar goed, die leuke barretjes veranderen van suffe lunchtentjes in een uur of twee tijd in stampende, zwetende, feestgrotten waar in een heel kort tijdsbestek maximaal gebruik moet worden gemaakt van de beschikbare tijd voor het echt pikkedonker wordt. En de echte vakman kan dat! In straf tempo worden de halve liters aangevoerd. En al heel snel worden de borrels bijgeschakeld. Eerst nog een sympathiek vliegend hertje, Bombardino, Flugeltje of een Dropshotje. Maar dat schakelt snel door op shotjes stroh rum, Schnaps en vodka’s.

Tegen die tijd is iedereen je beste vriend of vriendin , want immers lid van après-skiteam Holland. Je blijkt ineens vloeiend Duits te spreken, en zelfs een leuk mondje Frans gaat je prima af al zeg je het zelf. Die Ierse gasten waar je nou al een half uur mee heb staan te lullen zijn overigens totaal niet te verstaan, maar ook dat maakt allemaal geen reet uit! De stemming blijft stijgen, de polonaise komt voorbij en de derde keer weet je aan te haken. Het is ook helemaal niet koud buiten zo zonder t-shirt en je nodigt alles met lange blonde haren onderweg ook uit om met ontbloot bovenlichaam voor je aan te sluiten in de polonaise. En dat in drie talen….

Gaat die lift nog?

Ondertussen wordt het wel wat schemerig buiten, en je begint je te beseffen dat het toch nog wel een stukje skiën was. En een lichte zorg begint zich van je meester te maken. Je polst voorzichtig bij je minst dronken vriend of er misschien nog een lift gaat? Hij checkt, en inderdaad over 10 minuten gaat de lift dicht. Rijst de vraag “hoe kom ik hier weg zonder hoongelach van mijn drinkebroeders”. Je besluit eerst je halve liter even weg te tikken en net als je je laatste slok neemt en denkt “nog 2 minuten, ik vertrek gewoon want ik hoef me niet te verantwoorden” komt dat lekkere ordinaire Engelse sletje met een halve liter voor jou EN een schnapps erbij aankakken. “Comeonsweetiegivemeabodyshot” schreeuwt ze in je oor.  Half doof denk je “ach, WTF laat ook maar, we zien wel hoe we levend beneden komen” en je slaat de boorel achterover.

Als laatste naar beneden

Nog een uur en vele borrels later is het moment daar. De kroeg sluit en jullie horen bij de laatsten. Een zo goed als donkere piste, na 10 minuten eindelijk die ski’s aangeklikt en daar ga je dan. Eén en al hopen en geen zicht blijkt lastiger dan je dacht. Vallend van bocht naar bocht, af en toe weer 5 minuten extra omdat die ski weer eens losschiet, is de laatste afdaling wel erg lang. Gelukkig is de piste bezaaid met liggende, dronken mensen. Gelukkig zijn dronken mensen heel flexibel en raakt er niemand gewond. Ook blijken ze heel sociaal, want iedereen helpt iedereen heelhuids beneden te komen. Toch blij als je er bent, jullie hebben het weer gered.

Je besluit dat het tijd is voor een biertje in de dichtstbijzijnde bar, misschien een borreltje erbij op de goede afloop!?

De gouden tips van après-skiteam Holland

De gouden tips voor dit soort situaties:

 1. Doe je ski’s uit op een vlak stuk
  Scheelt je zo 10 minuten kloten om erin te komen met je zatte harses want je ingebouwde waterpas reageert heel anders met alcohol erin!
 2. Vertrek niet als laatste van de groep
  Je vrienden zijn namelijk zelf te dronken om aan iets anders te denken dan zelf heelhuids beneden komen, en wie moet jou dan oprapen na iedere bugelbocht?
 3. Ga niet naar huis als je beneden bent
  Want dan kakt de hele hap gegarandeerd in, en kom je niet makkelijk terug in de kroeg. Als je niet oppast willen ze ook nog een lekkere bodem leggen. Niet dus. In één streep door naar de disco is het devies en doorgaan tot het gaatje.
 4. Pistebully…. Wachten en erachteraan of zorgen dat je er voor blijft?
  Tja, erachter is wel superhandig maar ook linke soep om er niet met je dronken kop op de veel te snelle piste tegenaan te knallen. Ik kies dus plankgas voor ervóór blijven.
 5. Slotje om je ski’s
  Zeker als je één van de laatsten bent. De kans is niet klein dat een onbekende bargast jouw ski’s voor de zijne aanziet en toevallig dezelfde schoenmaat heeft. Weg ski’s… en dan? Voor je het weet steelt iedereen een ander paar ski’s om er toch maar te komen.
 6. Overschat jezelf niet bij de laatste afdaling
  Je denkt waarschijnlijk dat je superlos in de heupen bent en nu ineens wel heel snelle korte bochten kunt nemen. Dat is dus 100% zeker niet waar. Daarnaast is het te donker om de show te stelen. Dus gewoon pizza de bocht om, het gaat alleen maar om het resultaat.
 7. ’s Avonds een vent ’s morgens een vent
  Met name als het gaat om dat Engelse meisje dat je de volgende dag bij de lift tegenkomt. Niet met een rooie kop de andere kant opkijken, maar enthousiast brullen dat het zo gaaf was en dat ze einde dag als eerste een borrel terugkrijgt. What comes in Oostenrijk stays in Oostenrijk, moet je maar denken!
 8. Voor het slapen: een zak borrelnoten, glaasje water en 2 aspirines.
  Dit behoeft geen toelichting. Wel de bonustip, duw het er ook in bij je bijna bewusteloze roommate… want dan krijg je het ook een keer terug. Je zult hem of haar heel dankbaar zijn de dag erna. Ook handig om te lezen: De 10 beste après-ski anti-katertips
 9. De volgende dag voor de lunch kokhalzend toch weer een halve liter naar binnen gooien
  Je zult verbaasd zijn hoe snel de alcoholspiegel van de vorige dag weer geactiveerd wordt. Een pils, of twee, zorgt er sowieso voor dat je weer lekkerder kan skiën, maar ook dat je snel weer aan het volgende feestje gaat denken.
 10. Ben ik even vergeten…. misschien had ik dat laatste shotje niet moeten doen

 

PS: ook lid worden van après-skiteam Holland? Shop hier je outfit!

 

Giel

Meer dan 25+ jaar naast de piste. Favoriet: Oostenrijk. Tips; Antonia aus Tirol, vliegend hert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.