Recept: stevige goulashsoep

Goulashsoep is toch wel de meest populaire en een zeer gewaardeerde soep onder de winstersporters. Deze kruidige, goed gevulde soep is een ideale lunch tijdens een koude dag op de piste.

Oostenrijks of Hongaars?

Naast een Tiroler Gröstl of een Wiener Schnitzel staat ook de goulashsoep op vrijwel iedere Oostenrijkse menukaart. Maar van oudsher is de soep een Hongaars gerecht. Hoe komt dit Hongaarse gerecht dan in de Oostenrijkse keuken terecht? In de 14e eeuw kwam Hongarije tijdelijk in handen van Oostenrijk. De Hongaren verrasten de Oostenrijkse elite met goulashsoep. Zij besloten het recept mee te nemen naar hun vrouwen in Oostenrijk en daarmee dus ook naar de Oostenrijkse keuken. In de loop der jaren (eeuwen) maakten de Oostenrijkers zich de soep helemaal eigen.

Fan van goulashsoep

Een belangrijk ingrediënt van de goulashsoep is karwijzaad. Ook wel kummel genoemd. Het karwijzaad geeft de soep zijn traditionele smaak en maakt dat je de soep al van ver kunt ruiken. Als fan kun je er dan niet meer omheen.

Ingrediënten
3 middelgrote aardappelen
1 grote ui
1 rode paprika
2 teentjes knoflook
250 gram runderlappen
Boter
Klein blikje tomatenpuree
1 bouillonblokje
1 liter water
Scheutje witte wijn azijn
1 tl karwijzaad
2 tl paprikapoeder
1 tl tijm
1 tl komijn

Bereidingswijze

• Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes. En maak de knoflook schoon.
• Snijd de runderlappen in stukjes.
• Neem een grote soeppan en verhit de boter. Fruit hierin de ui glazig en bak vervolgens het rundvlees en de paprikablokjes mee. Roer goed door.
• Voeg de tomatenpuree toe en pers de teentjes knoflook uit.
• Na ongeveer 5 minuten voeg je het water en het bouillonblokje toe.
• Voeg de blokjes aardappel toe en breng aan de kook.
• Breng op smaak met: azijn, paprikapoeder, karwijzaad, tijm en komijn.
• Laat een paar minuutjes koken en laat de soep daarna zo’n 45 minuten pruttelen op laag vuur.
• Zet het vuur uit en laat de soep minimaal 3 uur rusten.

Stevige soep

Voordat je de soep serveert, warm je deze uiteraard nog even op. Is de soep dan naar jouw idee nog niet stevig genoeg? Gebruik dan wat bloem of maïzena om de soep wat meer te binden. Serveer met vers afgebakken stokbrood. En droom ondertussen even over een heerlijke dag op de piste.

Mahlzeit!

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.