Recept: spaghetti bolognese

Het gerecht spaghetti bolognese is eigenlijk helemaal niet Oostenrijks. En heeft ook eigenlijk niks met wintersport te maken. Toch is het één van de meest gegeten lunchgerechten op de piste. Bij vrijwel ieder bergrestaurant vind je spaghetti bolognese op de menukaart. Een ideaal gerecht om na een ochtendje knallen op de piste weer op kracht te komen. Ook kan spaghetti bolognese perfect dienen als goede bodem om tijdens de après-ski met de voetjes van de vloer te gaan.

Italiaanse bolognese

Niet Oostenrijks dus. Maar waar komt spaghetti bolognese dan wel vandaan? Italië natuurlijk! De bolognesesaus is afkomstig uit Bologna.

In tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen is de bolognese-variant behoorlijk goed gevuld. Met vlees. Vooral veel vlees. En een klein beetje groenten.

Ga je in Italië op wintersport? Dan zullen ze je raar aankijken als je daar in een restaurant op de piste spaghetti bolognese besteld. Wat wij bolognese noemen, noemen die Italianen namelijk ragù. En eigenlijk serveren de Italianen deze ragù nooit met spaghetti. In Italië eet je deze saus- met tagliatelle.

Bolognesesaus met pasta

Heel eerlijk: je hoeft helemaal niet op wintersport te gaan om te kunnen genieten van dit gerecht. Met onderstaande ingrediënten en instructies tover je in een handomdraai een heerlijke traditionele pasta bolognese op tafel.

Ingrediënten voor 4 personen
150 gr pancetta of spekblokjes
50 gr wortel
50 gr selderij
2 uien
300 gr gehakt
50 gram boter
½ kopje droge witte of rode wijn + 1 glas wijn naar keuze
300 gr gepureerde of gepelde tomaten
Een beetje bouillon
½ kopje volle melk
Zout en peper
300 gram pasta naar keuze
Parmezaanse kaas, veeeel Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Begin met het inschenken van een glas wijn voor jezelf. Pas dan kan het koken beginnen
  • Snijd het spek in blokjes. En snijd de groenten fijn.
  • Rul het gehakt in een pan.
  • Bak het spek in een grote pan en voeg vervolgens het gehakt toe.
  • Voeg de boter en de fijngesneden groenten toe. Roer alles goed door.
  • Voeg de wijn toe en roer voorzichtig tot de wijn volledig is verdampt.
  • Voeg de tomaten toe. Roer goed door en doe de deksel op de pan.
  • Laat de saus ongeveer twee uur sudderen op het vuur. Indien nodig, voeg een beetje bouillon toe.
  • Voeg aan het einde de melk toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de pasta, zoals aangegeven op de verpakking.
  • Serveer de pasta met bolognesesaus en strooi (als je er van houdt) nog een berg Parmezaanse kaas over je pasta. En klaar is je pasta bolognese.

Ga je voor een volledig driegangenmenu in wintersportsferen? Serveer dan bijvoorbeeld Frittatensuppe als voorgerecht en kies voor Apfelstrudel of Sachertorte als nagerecht. Buon appetito!

Lies

Lekker zonnetje en verse sneeuw zijn voor haar de belangrijkste ingrediënten om de latten onder te binden en de goed geprepareerde pistes te bedwingen. Ingrediënten als foute Duitse après-ski hits én een lekker biertje maken het vervolgens helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.